Συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου σε εκδήλωση με τη διακεκριμένη ιστορικό Μαρία Ευθυμίου

Την πόλη του Μεσολογγίου και την Δημοτική Πινακοθήκη επισκέφθηκε, την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022 ,η διακεκριμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου η οποία εισήγαγε τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου, το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, το Γυμνάσιο Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη στο χωροχρόνο της Επανάστασης του 1821 και της Εξόδου. Το σχολείο μας συμμετείχε με ομάδα μαθητών που συντόνισε η φιλόλογος κα Ελένη Αντζουλάτου.

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Φωνή του Βλαχογιάννη» οι μαθητές με πλοήγηση στην ιστοσελίδα https://arxeio.epanastasis.gr/ φυλλομέτρησαν τα αρχεία του Γιάννη Βλαχογιάννη, άγγιξαν έναν πίνακα ζωγραφικής , αφουγκράστηκαν ένα δημοτικό τραγούδι ανακαλύπτοντας τις στιγμές του παρελθόντος. Με τη συμμετοχή τους εξοικειώθηκαν με την ιστορία ως επιστήμη και διαμόρφωσαν ταυτότητα εθνική ή προσωπική.

Ο Γ. Βλαχογιάννης έζησε στην μεταεπαναστατική περίοδο στη Ναύπακτο και στην Αθήνα και μετά από πολύχρονες προσπάθειες ανέσυρε και διέσωσε τα απομνημονεύματα των σημαντικότερων αγωνιστών του ‘21. Το προσωπικό του αρχείο αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ο Γ. Βλαχογιάννης αντιπροσωπεύει το όραμα των πρωτοπόρων Ελλήνων που οδήγησαν την πατρίδα μας από μία οθωμανική επαρχία στο ευρωπαϊκό νεωτερικό πρότυπο κράτους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττική «OΈπαχτος», με άξονα την προσωπικότητα του Γ. Βλαχογιάννη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Πρωτότυπη Ιδέα – Έρευνα υλικού – Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολονύφη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΥΠ.ΠΟ. Σχεδιασμός – Σύνταξη: Ελένη Αδαμοπούλου, Φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου. Μορφωτικός Σύμβουλος– Συντονίστρια Εκπαιδευτικού προγράμματος για την ομογένεια: Σπυριδούλα Δημητρίου, Δόκτωρ Ιστορίας της Τέχνης. Πιλοτική Εφαρμογή: Νεκτάριος Τσουραπάς,Φιλόλογος των «ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ».

Η εκδήλωση κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Νίκο Ελληνικάκη.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΪΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΧΟΡΗΓΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ»

Αφήστε μια απάντηση

Related Post

Διαδικτυακά τιμήθηκε φέτος η Επέτειος του ΠολυτεχνείουΔιαδικτυακά τιμήθηκε φέτος η Επέτειος του Πολυτεχνείου

Το σχολείο μας τίμησε διαδικτυακά φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω των εκτάκτων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν. Συγκεκριμένα στα τέσσερα τμήματα του σχολείου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά αφιερώματα και συζητήσεις για την

Ενδοσχολική επιμόρφωση στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο ΜεσολογγίουΕνδοσχολική επιμόρφωση στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Στο εργαστήρι πληροφορικής του σχολείου μας, σε συνεργασία με το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 ενδοσχολική επιμόρφωση φιλολόγων που υπηρετούν στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής