Επισκέψεις του σχολείου μας.,Τμήμα Εικαστικών Επίσκεψη του σχολείου μας στο κτήριο Χρυσόγελου για την επετειακή έκθεση του καλλιτέχνη κ. Κώστα Λούστα .

Επίσκεψη του σχολείου μας στο κτήριο Χρυσόγελου για την επετειακή έκθεση του καλλιτέχνη κ. Κώστα Λούστα .

Με τον Κώστα Λούστα, ένα χαρισματικό εξπρεσιονιστή ζωγράφο είχαν συνάντηση την Πέμπτη 23-11-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες, της Β Γυμνασίου και Β Λυκείου του σχολείου μας, στο κτήριο Χρυσόγελου. Η κα Αποστολία Πάστρα και ο καθηγητής των εικαστικών κ. Τσάτσος, έκαναν την γνωριμία.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και τους εισηγητές για το ωραίο βιωματικό μάθημα τέχνης.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του ζωγράφου για να γνωρίσετε την προσωπικότητά του.

Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Φλώρινα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη (1953-1958). Από το 1963, ο Κώστας Λούστας έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι κριτικοί τέχνης τον αποκάλεσαν «Walt Whitman του χρωστήρα». Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί διεθνούς φήμης, όπως η Saldinger Gallery και η Galerie Internationale στη Madison Avenue.

Κατά την εξηντάχρονη πορεία του, συνεργάστηκε με πολυάριθμους Έλληνες γκαλερίστες. Oι ομαδικές του εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν αναρίθμητες, ενώ είχε συμμετάσχει σε όλες τις Πανελλήνιες. Βραβεύτηκε επανειλημμένως από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα. Μετά το θάνατό του, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), το ΜOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν ατομικές εκθέσεις προς τιμήν του.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, υπήρξε πολυγραφότατος ποιητής, αρθρογράφος και πεζογράφος. Το 1977 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά του στις τέχνες και στα γράμματα. Επί σειρά ετών, δημοσίευε στο περιοδικό Εταιρία της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών της Φλώρινας, η οποία το 1997 εξέδωσε συλλογή ποιημάτων του. Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Το Ποντίκι και τις εφημερίδες Έθνος και Κοινή Γνώμη της Φλώρινας. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο Εκατό και πλέον δακτυλίδια για πρίγκηπες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το 2005. Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδoς. Ως και το 2008 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Leave a Reply

Related Post

Η σημερινή σχολική γιορτή με ένα επίκαιρο μήνυμα από έργο της Βάσως ΚατράκηΗ σημερινή σχολική γιορτή με ένα επίκαιρο μήνυμα από έργο της Βάσως Κατράκη

Με κεντρικό μήνυμα ένα έργο της χαράκτριας Βάσως Κατράκη που κατάγεται από το Αιτωλικό τιμά σήμερα το σχολείο μας ανά τάξη τον αγώνα της Ελλάδας για την Λευτεριά και την

Συμμετοχή στην έκθεση νωπογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (βίντεο).Συμμετοχή στην έκθεση νωπογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (βίντεο).

Την Παρασκευή 19 Απριλίου στην έκθεση νωπογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, οι μαθητές και οι μαθήτριες από12 σχολεία καταθέτουν την εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στο

Επίσκεψη του σχολείου μας στο Παπαστράτειο Μέγαρο.Επίσκεψη του σχολείου μας στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Το σχολείο σήμερα έκανε ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον ταξίδι στην αναλογική εποχή της φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ο φορέας διοργάνωσης @photopolis_festival και η Γυμναστική εταιρεία Αγρινίου μας